Saturday, October 18, 2008

RADIOAMATUR

Bila kita menyebut perhubungan radio kita akan kaitkan dengan jabatan-jabatan tertentu seperti polis , tentera dan jabatan-jabatan yang lain. Semua perhubungan radio ini di kawal selia oleh suruhanjaya komunikasi dan maltimedia malaysia (MCMC). Tetapi bagi orang awam , selain sebagai hobi kita boleh menggunakan peralatan radio ini untuk berhubung dengan negara luar. Mengikut syarat-syarat dan frekuansi yang ditetapkan oleh MCMC.

Perhubungan yang dimaksudkan adalah radio amatur. Untuk menjadi sebagai seorang radio amatur ianya perlu lulus dalam peperiksaa RAE. Peperiksaan ini di kelolakan olehMCMC. Sehubungan dengan itu bagi rakan-rakan yang telah lulus dengan tulus iklas akan cuba membantu rakan -rakan yang akan mengambil RAE. Ia nya terpulang lah pada diri sendiri tepuk dada tanya hati.

Seorang radio amatur apa bila telah lulus ianya di panggil ham radio. Sebagai seorang ham radio , dengan menggunakan peralatan yang sedia ada ianya akan dapat mengiratkan silaturahim di antara rakan-rakan dalam dan luar negara.

No comments: